Pusfabrikāti mājās (frikadeles, buljons)

Kad pavisam nesen pasākumā  izdzirdēju no Kristas par pusfabrikātu gatavošanu mājās, nolēmu, ka noteikti vajag izmēģināt. Tas ir tā, ka bulojona sagatavošanu un uzglabāšanu biju jau dzirdējusi un mazliet mēģinājusi. Bet daudz vairāk mani ieinteresēja frikadeļu taisīšana un saldēšana. Tad nu pagājušajā nedēļas nogalē nopirku labu izejas materiālu- šoreiz liellopa gaļu un nedaudz pameklēju receptes un taisīju “mājas pusfabrikātus”

Mani uzrunāja šī mājās gatavoto frikadeļu (agliski meatballs) recepte. Jāatzīst, ka tikai tagad palasot, man atvērās sapratne, cik daudz cilvēki pasaulē izmanto šādas jau pagatavotas frikadeles.

Es pieturējos pie receptes visai aptuveni- respektīvi, es lietoju sastāvdaļas, kā receptē, bet tie daudzumi bija vairāk vai mazāk “uz aci”, bet rezultāts tiešām bija mmmm! Daudzas bumbas pazuda tikko izņemtas no cepeškrāsns. 🙂 Protams, priekšnoteikums jebkuram maltās gaļas izstrādājumam ir kvalitatīva gaļa, katra mamma noteikti zina, kur var iegādāties priekš viņiem labāko gaļu, es liellopa gaļu un kaulus buljonam iegādājos savā piemājas Hartvikā. Nav viedokļa par citu produkciju, bet liellopa gaļa (arī jau malta, lai arī vispār rekomendē gaļu malt mājās pašiem) man slikta (lasīt- negaršīga, ar dīvainu aromātu) nekad vēl nav gadījusies.

Pēc pagatavošanas es atdzesēju un sasaldēju frikadeles, atkārtota pagatavošana bija ātra- ieripināju starp dārzeņiem sautējumā un, kas pats labākais manā uztverē, tur nebija nekādu piegaršu un pēcgaršu, no kā es pati ļoti baidījos, jo vispār esmu kaprīza un sildīti vai no saldētiem produktiem gatavoti ēdieni man parasti ir ar garšām un pēcgaršām. Garšoja tiešām labi, bērnam garšoja un Jānim garšoja un vispār visiem iesaku izmēģināt- darbadienu vakaros šis ir tiešām labs veids, lai negribētos cīsiņus vai desmaizes gatavot.

Buljona pagatavošana bija vēl vieglāka- nopirku “zupas izlases” kaulus gaļas veikalā, sagriezu lielos gabalos burkānu, slerijas sakni, ieliku veselu sīpolu, lauru lapas, smaržīgos piparus un pavisam nedaudz sāls. Vārot nosmēlu putas un ieguvu tiešām aromātisku buljonu ar zemu sāls daudzumu tajā, ar to papildināju sautējumus, kuskus, mērci nu tur izmantošanas iespējas ir bezgalīgas! Neesmu droša par uzglabāšanas ilgumu, bet man tas nav vēl bijis pārāk aktuāli, jo es savāru ne tik lielos apjomos un man trešajā dienā viss jau ir laimīgi apēsts. BET šķiet, ka ir pienācis laiks saņemties ilgi uzglabājama buljona varianta pagatavošanai. To var uzglabāt līdz pat sešiem mēnešiem. Šim pluss ir arī tas, ka tas aizņem mazāk vietas, jo ir koncentrētāks. Es savējo versiju uzglabāju vienkārši stikla burciņā.

Gatavošanas procesā (vismaz no šīm receptēm), tuvumā turēju mērvienību konvertētāju.

Lai sanāk! Un priecāšos dzirdēt ieteikumus citiem pusfabrikātiem, kas izdodas garšīgi! 🙂

Advertisements

One thought on “Pusfabrikāti mājās (frikadeles, buljons)

  1. Njā tikai baigā ķēpāšanās ar to kaulu vārīšanu. Es kādreiz lietoju Maggi zupas, kas arī ir gana garšīgas. Bet tagad labprātāk izvēlētos Amway piedāvātās zupas, jo par to dabīgumu un sastāvu esmu vairāk kā drošs. Tagad Amway piedāvā arī labu diētas produktu klāstu – zupas, kokteiļus, tēju.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s